Музика с дъх на канела

Публикувано на: 20-11-13 11:30 в stand.bg

В концерт на висок градус фламенко фюжън формацията „Дел Падре” (България) и гост-музикантите Роберто Куинтеро - перкусии (Венецуела), и Хуан Гарсия-Ерерос “Снежната Сова” - бас (Колумбия), прогониха есента с горещи латино ритми.

„Тръгвам по света и не знам кога ще се завърна” бе покана за пътешествие, което излезе от рамките на двата часа не толкова заради далечните музикални дестинации, колкото заради четирите биса, настоятелно изискани от публиката.

Наред с парчета като „Rubi” (покорила класациите ни) и фламенко версия на „Облаче ле, бяло” звучаха и лъчезарната „Bueno” с Поли Генова, както и кавъри на популярни испаноезични песни.

Характерните за джипси музиката китари и дрезгав глас „Дел Падре” смесват по неповторим начин с родния кавал и изисканата цигулка. Така стилът им не копира, а разширява и дообогатява музикалния хоризонт, прескачайки до горещите географии, без да забравя родното място.

Христо Коликов (вокал и китара), който познава света навън и е делил сцена с Ал ди Меола и други известни изпълнители, твърди, че за съвместна работа творците в България са за предпочитане. Въпреки че и до днес мечтае да е „портокал в Андалусия”, той избира родината, за да даде именно тук струна и глас на вълнуващите го латино чувства и звуци.

del3_480Но въпреки българския си състав „Дел Падре” винаги са с отворена душа за чужди музиканти - особено когато споделят тяхната страст. Последната  им изява е доказателство за това, а двата инструментала, които разчупиха ритъма до атомно ниво, преодоляха напълно всяка дума и различие. В първия се изявиха Роберто Кинтеро, Хуан Гарсия-Ерерос и Стунджи (перкусии), а блестящото финално маракаси - соло на Куинтеро подлуди публиката. (Адекватен аналог за изпълнението на венецуелеца е да откриеш, че слоновете могат да летят с уши. Така че за да повярвате какво правят „дрънкалките” в ръцете му, трябва да го видите.)

Рано сутрин, след такава огнена и туптяща в ритъма на сърцето нощ, трудно можеш да приемеш, че навън е есен. Но за да е по-леко очакването на пролетта, може да направите като мен: пуснете си „Дел Падре“, заразете се с топлина, обичайте и се радвайте на живота! А вечер, за разнообразие, отпийте сангрия с аромат на канела, докато правите още любов.

Усещате ли как градуса се покачва? Ако ли не, повтаряйте рецептата, докато подейства!

Leave a comment

Your comment