ПЛОВДИВ - ТРАДИЦИЯ С ВХОД СВОБОДЕН

Публикувано на: 12-09-14 01:21 в stand.bg

Какво е чувството да си на 10 години?

Нощта сякаш е в друго времево измерение. Вместо да остарява, всяка година Нощта се ражда отново - всеки път е ново, различно и вълнуващо. Но ако загърбим метафориката на нашите чувства към Нощта - да, 10 години си е сериозно нещо. Не усещаш кога се стига до този сериозен юбилей. Да погледнеш назад и да видиш 10 години, 10 нощи и безброй хора, които са участвали в тях, е малко плашещо, но и адски стимулиращо - да продължаваме и да бъдем все по-добри.

Колко “пораснахте” от първата ви година?

От Нощ на всички музеи и галерии в града до двудневен (или по-скоро двунощен) празник на културата в Пловдив с 87 невероятни локации и стотици невероятни артисти, музеи и галерии.

Къде е светлината в “Тъмната страна на нощта”?

Светлината е в това, че изложба с такъв мащаб и с толкова талантливи артисти от цял свят стана възможна.

victor_458Как сe пресичат история и съвременност в тазгодишните пловдивски нощи?

Както всяка година в Нощта ще се включат някои от най-големите културни институции в града, които стоят зад стабилната културна традиция на Пловдив. За нас е огромно удоволствие да виждаме как те всяка година участват с нови и все по-интересни проекти. Наред с това ще имаме и множество разнообразни проекти за съвременно изкуство - само един от примерите е юбилейната програма, курирана от кураторския колектив от фондация „Изкуство - Дела и документи”. От друга страна комбинираме артистичните прояви с клубна програма - и тук не става дума само за партита, а за създаване на истинска клубна култура, в която изкуство, музика и, разбира се, забавление вървят ръка за ръка.

Отдавна събитията се разливат и по улиците и клубовете в Пловдив. Защо не е “Нощ на културата”?

Въпрос на брандинг и традиция.

Кои са емблематичните прояви?

Всяка година предизвикваме традиционните участници да създават нови събития за Нощта. Това са всички музеи и галерии, пловдивските клубове и барове, които взимат участие традиционно, историческите и археологически забележителности, които стават сцена за изява на артисти и организации от България и света… дори летището в Крумово участва със своя програма, така че нека всеки открие своите собствени емблематични прояви, защото са наистина много.

Пловдив е град на…

Културата. Традиция с вход свободен.

Каква е цената на културата в България?

Нощта може да е „безплатна”, но всъщност е „безценна”, защото в нея са вложени трудът и енергията на толкова много хора от и извън града. А това няма цена.

Какво бихте променили в “Нощ на галериите и музеите”, ако имахте неограничени възможности?

Денонощието да е поне 40 часа.

Имате ли обратна връзка как възприемат хората културните нощи?

Обратната връзка от хората е от изключително значение за нас. В крайна сметка правим Нощта не за някаква малка група хора отбрана публика, а за всички пловдивчани и посетители на града, които през последните години стигат до 50 000 човека публика за двете фестивални нощи. Всеки може да намери нещо за себе си. Именно заради това всяка година на всичките ни локации има хора, които правят анкети, питат хората какво мислят, правим акции в социалните мрежи за споделяне на снимки и коментари, комуникираме с участниците и очакваме от тях също да споделят своите наблюдения и как са усетили Нощта. Само така можем да разберем какво правим вярно и какво - грешно. И съответно да се развиваме и да подобряваме събитието.

Събуждането след края на “Нощ на галериите и музеите” е…

Едновременно облекчаващо и много тъжно. Както казах, иска ми се нощите да бяха по-дълги.

Leave a comment

Your comment