КОЙ СПЕЧЕЛИ НАГРАДИТЕ “ИКАР” ЗА 2015 Г.?

Публикувано на: 28-03-15 15:59 в stand.bg

За празничното настроение на препълнения салон се грижеше актьорът Герасим Георгиев - Геро, който се „преобличаше” в емблематичните си роли на Господин Балкански и Швейк, шегувайки се, че пълната зала говори за ниско изкуство, докато на Запад публиката по „високите събития” хич я нямало.

Съвсем очаквано „Каквато ти ме искаш” на Теди Москов грабна приза за най-добър спектакъл и сценография на Чавдар Гюзелев, Свила Величкова и Иван Москов.

Марий Росен бе новото лице в категорията за режисура със спектакъла си „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени”, а участието на Ана Вълчанова в ролята на Майка Беатрис й донесе приза за главна женска роля.

С бурни овации бяха посрещнати трите награди за „Страх” на Държавен куклен театър Стара Загора, който се пребори в категориите за най-добър куклен спектакъл, майсторско техническо осъществяване и авторска музика на Христо Намлиев за „Антигона” в театър „София”, „Момо” в Младежки театър и „Страх”.

Техните колеги от Търговище - Силва Бъчварова и Васил Рокоманов, бяха отличени за индивидуално постижение в кукленото изкуство за куклите и сценографията в “Принцесата и скъсаните обувки”, а “Мълчаливи предания” на варненските кукленици бе удостоен със специалното отличие за ярка и въздействаща образност.

Неостаряващият актьор Марин Янев, който има зад гърба си по един „Икар” и „Аскеер”, 34 години по-късно взе втората статуетка от Съюза на артистите за ролята си на Фернар във „Вятър в тополите”, Младежки театър. С прочувствени думи, той обеща, че актьорите ще се стараят и занапред „да отнемат болката” на зрителите.

За поддържащи роли бяха наградени младата Елена Телбис в „Жана” на Явор Гърдев и Юлиян Вергов в „Солунските съзаклятници” на Стоян Радев - постановки на Народен театър.

Кристиана Ценкова като Лиса в „Откраднати разкази”, театър „Българска армия”, развълнувана от сценичното си партньорство с Меглена Караламбова, й благодари от трибуната, стискайки в ръка статуетката за дебют.

Книгата “Фобии и утопии” на Анна Топалджикова бе отличена като най-добър критически текст, а Елена Алексиева взе наградата за драматургия с “Мадам Мишима”, театър „София”.

Хореографското решение на Филип Миланов в „Еxit” му донесе приза за съвременен танц и пърформанс, а популярният певец Васил Петров си тръгна с отличие за авторска съвременна българска музика. Като “Златен глас” бе определен Димитър Иванчев за озвучаването на Амадор и Антонио Ресио в “Новите съседи”.

Бойчо Костадинов бе отличен за приноса му към цирковото атракционно изкуство, а Асен Павлов и ансамбъл “Чинари” бяха избрани във вариететната категория със спектакъла си “Траките”.

По традиция двама от великите ни артисти - Валери Петров и Кольо Карамфилов, чийто живот неизменно е бил свързан с театъра, бяха почетени от сцената, а синът на художника сподели с увереност, че „небесните артисти винаги ще бъдат с нас”.

Наградата за чест и достойнство, определяна от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, бе присъдена на Стефан Илиев. „В години, когато се разделя всичко, той успя да запази Съюза сплотен”, коментира Мутафчиев, докато публиката възторжено ръкопляскаше.

На финала любимецът на няколко поколения актьор Никола Анастасов се появи, за да приеме почетната награда за изключителен творчески принос. Безспорен с таланта си, Анастасов сподели в няколко изискани изречения за творческия си път в театъра, завършвайки с думите: „Най-старата мечта на човека е да лети. Колко близо съм вече до нея!”

Leave a comment

Your comment