ОГНЕНАТА ЦИГУЛКА

Публикувано на: 11-05-15 12:14 в stand.bg

Рок и носталгия, страст и нежност бликаха под пръстите на музиканта в продължение на два часа, а акордите и арпежите му звучаха еднакво добре  както на класическата, така и на електрическата царица на инструментите. Подчертаното усещане за рок бе допълнено от останалите в състава - двама перкусионисти и три електрически китари, сръчно замествани с две класически и контрабас.

Музикантите, които съвсем заслужено Найджъл представи неведнъж с ласкави епитети, бяха много повече от акомпанимент на виртуоза, затова и той искрено ги призна като равни с боксьорски поздрав.

Дози британски хумор и спонтанни похвали за България, резултат от дългогодишното приятелство на цигуларя с художника Румен Рачев, звучаха в кратките дъхове между различните парчета, а изненадата на вечерта бе интерпретацията на „Йовано, Йованке”, която разчувства всички в залата.

Изсвирени в духа на 21-и век, рошави, бунтарски, но и оптимистично усмихнати, изпълненията на Найджъл Кенеди се помнят, независимо дали вдъхновението идва от Вивалди, Бах или Хендрикс. Но определено той е един от малкото музиканти, които не е достатъчно да чуеш, за да преживееш магията му.

И то не заради запазената марка на перчема и дънките, а защото лъчезарността и творческите му лудории са толкова заразителни, че започваш да вярваш, че всичко е възможно, ако посрещаш предизвикателствата с усмивка… дори и да не можеш да свириш на цигулка.

Leave a comment

Your comment