За магистралите или за културата?

Публикувано на: 27-09-15 13:30 в stand.bg

„Процесът против богомилите” е най-съдбовната моя творба. Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик… Богомилството не е разрушителна ерес, за каквато я представят… богомилството е бунт срещу всякакъв вид деспотизъм, духовен и политически…” Стефан Цанев

я

Силното предизвикателство на Народен театър „Иван Вазов”, откриващо новия театрален сезон, е шокиращо събуждане на мисълта и историческата памет на българския зрител.

Наопаки на лятното безгрижие, режисьорът Маргарита Младенова среща минало и настояще през „живите” сценографски времеви тунели на Никола Тороманов, за да покаже, че нещата преди и сега доста си приличат. Историческото осъждане на институционално неудобната ерес от страна на служещата на властта църква е стартова площадка за излитане на по-значимия процес срещу свободата на личността преди и днес.

„Убихме девет царя, десетият дойде. Играта се повтаря…”, припява хор от сцената, докато Деян Донков майсторски „възкръсва”, жаден за новото си царуване като уж различен властник. А срещу него водачът на богомилите Иван Бърнев е готов наистина да умре за вярата си, дори без „право на възкръсване”.

„Как може да вярвате в Бог, който ни забранява всички радости, освен радостта да вярваме в него?” ще възкликне еретикът с почуда, а думите му разсъблечени от буквалност ще зададат другия въпрос: защо всички привиждат в царския кон Архангел Михаил? Отговорът е един: царят така е заповядал, а „вярата е по-силна от истината”.

bog2_600

Пропит с история и евангелски текстове, словесният конфликт между гротескните образи на властимащите и „децата на светлината”, всъщност сблъсква подчиняващи и нежелаещи да се подчинят. Независимо от времето, уравнението ограничаващи и нежелаещи да бъдат ограничавани е със сходен резултат - едните остават, а другите… изчезват.

Според Маргарита Младенова и Стефан Цанев обаче големият въпрос е как и откъде ще изчезнеш. Защото докато Борил е позабравен наш цар, за богомилите всички малко или много са чували.

И тъй като на сцената се появява и настоящият ни политически лидер, въпросът остава отворен: за кого/какво ще се говори след 100 години?

„Процесът против богомилите”, Народен театър “Иван Вазов”
от Стефан Цанев

Режисьор: Маргарита Младенова
Сценография и костюми: Никола Тороманов
Музика: Асен Аврамов
Фотограф: Яна Лозева

Участват: Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Христо Петков, Христо Ушев, Благовест Благоев, Илиана Коджабашева, Стефания Колева, Павлин Петрунов, Лилия Гелева, Калоян Трифонов, Неда Спасова

Може да гледате постановката на 27 ноемри и 7 декември 2016 г.

Leave a comment

Your comment