Да играеш жертвата

Публикувано на: 05-10-15 11:53 в stand.bg

Фотокредит: Иван Дончев

я

Отново провокативна, жонглираща с философско вълнение между живота и театъра, новата постановка на Диана Добрева („Декамерон“, Йерма, „Къщата на гнева“) в театър „Българска армия” е желано предизвикателство за почитателите на Мелпомена.

Текстът на добилите широка популярност братя Преснякови се завърта за втори път на българска сцена, но сюжетът, който позволява многостранно оглеждане, вълнува и тук.

Валя работи в милицията, изобразявайки жертвите на криминални престъпления по време на следствените експерименти. Объркан от личните си страхове и самота, той играе собствената си самоосъденост, опитвайки да намери правилното решение на вечната дилема „да бъдеш или не”.

Във фарсовите ситуации, които забавляват, стискайки с абсурда си гърлото,  нарочните (по автор) преписи на „Хамлет” звучат съвсем естествено, отговаряйки с „не” на възможния живот. Защото точно като датския принц, Валя предпочита да направи от живота си трагедия,  „уж” решавайки чужди конфликти, но не и своя собствен.

t2_600_01

Поднесена динамично през режисьорските решения, тази „игра в играта” избягва крайните внушения, но подтиква към замисляне за живота и воайорския ни поглед към него. Подтикът, разбира се, е с лека скорост, точно както Диана Добрева умее да пътува към зрителите - без да „катастрофира” в собствените им противоречия, оставяйки само „драскотина” върху „бронята” им.

„Поуката” е свободно избираема - някъде между театралната илюзия и кривите огледала. Все пак смехът така залива сцената, че може и да пропуснем да се замислим… Или пък да прекалим като Хамлет.

„Да играеш жертвата” от Братя Преснякови, театър „Българска армия”

Режисьор: Диана Добрева
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Петя Диманова
Участват: Милен Миланов, Деян Георгиев, Десислава Касабова, Мирослав Косев, Стефка Янорова, Веселин Ранков, Гергана Данданова, Александър Дойнов, Веселин Анчев, Георги Къркеланов, Анастасия Ингилизова, Тигран Торосян

Може да гледате постановката на 20 ноември 2016 г.

Leave a comment

Your comment