Смърт на човек от Балканите

Публикувано на: 18-10-13 15:22 в stand.bg

Историята: Съседи по домашни чехли, суетните им съпруги, погребален агент, полицай  в развод, брокер разиграват гротеска около мъртвото тяло на самоубил се композитор.

Снимана театрално в един кадър, 80-минутната лента запълва всеки миг със смисли, смях и осъзнаване на живота през призмата на обратното състояние.

Вдъхновена от действителен случай, нискобюджетната лента е заснета след двумесечни репетиции в белградски жилищен блок.
death3_480
Резултатът: Цинично реалистичен, филмът на сръбския режисьор и сценарист Мирослав Момчилович със замах разбива клишетата за трагичната смърт.

Направен скромно във всякакъв смисъл, той е толкова въздействащ, че не те оставя да си поемеш дъх до края. Лентата не разчита на ефекти, нито на велик сюжет, а на хиперреализма в пресечната точка живот-смърт.

Сценарист и на култовия „Когато порасна ще стана кенгуру”, тук Мирослав Момчилович се отказва от хумористичното отчаяние като двигател на действието. Смехът, пораснал и нецензуриран, се превръща в онзи катализатор, който счупва маските, изкривява нелогично действието, изправя всеки лъжеморал до стената.

И тъй като на персонажите не им остава много време да почетат мъртвеца, направете го вие, като отидете на кино. А ако някой не се разсмее от „балканската смърт”, ще му върнем парите.

Премиерна дата - 18 октомври

Leave a comment

Your comment