Вяра, любов и уиски

Публикувано на: 01-11-13 12:50 в stand.bg

Историята: Младата българка Нели (Ана Стояновска) решава да напусне уреденото си бъдеще в Америка, за да се завърне към детството си в България.

„Нашата македонка от Америка” е посрещната от свои приятели, отдадени на забавления, алкохол и безгрижие. След като набързо изясняват разликите Америка - България, те увличат Нели в ритъма на купона.

Девойката подновява връзката си с Вал (Валери Йорданов) - безперспективен и отчаян, той се оживява от неизгасналото в него чувство, но за кратко.

Изненадващо годеникът от Америка се озовава в София, за да прибере заблудената си годеница обратно. Изборът е предрешен.

Резултатът:
Дебютът на режисьорката Кристина Николова разказва лична история, но не изгрява с нищо ново на кино хоризонта.

България като гето, пропито от боклук и алкохолни изпарения; баба, луд фен на Америка и купчина безработни млади - по принцип мразещи да работят - е клише, контрастиращо на лелеяното друго клише. Америка е страна, в която хората обичат да работят, подредена е, а годеникът, ех, той е просто мъж-мечта! А когато чуждоземният принц в няколко кадъра се засича с почти слабоумния образ на Вал, единственият въпрос, който зацикля в съзнанието на зрителя, е: „Тази луда ли е да върши такива глупости?”
vqra3_480
След подобен филм се чудиш дали живееш в същата България, в която и режисьорката и към каква всъщност аудитория е насочен филмът. Едва ли е изненада, че тя живее „там, отвъд океана”, а ние, задръстените, трябва да въздъхнем отново пред артистичния укор, че сме крайно зле и измъкване от помията няма.

Филмът е поредният автогол в нашата врата (поне фалът е на фона на хубава музика). Американците отдавна знаят, че са „най-великите” и едва след десетилетия „егоцентрично” кино се роди „Американски прелести”. На нас обаче не ни трябва време, за да се самоунищожим в художествен и житейски смисъл.

Тук, в България, е така: любовта е обвита в цигарен дим, а слънцето изгрява през празни бутилки от уиски. Ако при вас това не е ежедневие, изберете си спешно дестинация за заминаване! Вие не сте оттук… поне според филма.

Премиерна дата - 1 ноември

Leave a comment

Your comment