АМЕРИКАНСКА СХЕМА

Публикувано на: 24-01-14 08:53 в stand.bg

Измамниците, чиито съдби ги срещат в идеален любовен и професионален синхрон, са Крисчън Бейл и съблазнителната Ейми Адамс. Те обаче биват разкрити от ламтящия за слава агент на ФБР Брадли Купър.

Срещу сътрудничество от тяхна страна той им гарантира „спасяване на кожите”. Жертвата обаче е кметът Джеръми Ренър, който има редки политически качества - социална ангажираност и неподкупност.

Хапката е голяма, залогът е висок, личната амбиция - крайна цел, и всеки хвърля своята монета, залагайки на ези или тура.

Резултатът: Съвсем заслужено филмът спечели наградата на Гилдията на филмовите актьори за най-добро изпълнение на актьорския състав. Наред с отнесените 3 приза „Златен глобус”, продукцията е сред основните претенденти за предстоящите „Оскар”-и със своите десет номинации.
amer2_600
И наистина блестящата актьорска игра заедно с динамичния, майсторски жонглиращ между екзистенциалната мъдрост и наратива сценарий, създават гарантирани условия за наслада. Но дотам.

Лентата е поредното индустриално произведение, разместващо части от познати сюжети, преобличащо стари персонажи, създаващо съвършената илюзия, че зрителят гледа нещо ново.

Твърде прехвален, „Американска схема” е или симптом за агонизираща кинематография или платено недоглеждане на артистичната критика.

Но… зрители всякакви и за радост на американската кинофабрика много хора ще се зарадват на този филм. Все пак някои имат нужда от „Наръчник на оптимиста”.

Други пък са оптимисти по рождение и за тях киното е изкуство, а не изпразване на джоба срещу многократно предъвквана храна за сетивата.

Премиерна дата - 24 януари

Leave a comment

Your comment