ДОБРОТО ОТНОВО ПОБЕЖДАВА

Публикувано на: 17-03-14 14:38 в stand.bg

Спектакълът, базиран на келтска легенда за добрия дух, който помага на Господаря на танца да се защити от Владетеля на мрака, вече 18 години обикаля световните подиуми с нестихващ успех.

d

Основателят на трупата Майкъл Флетли обаче не се задоволява само да пренася шоуто си в калъп. При всяка своя проява той залага на повече пищност, ритмична изобретателност и музикални импровизации, което превръща вечния конфликт между добро и зло в модерна вариация върху оригиналната ирландска тема.

Мекият танц на дамите, облечени в елфически костюми, и ударната агресия на мрачните воини; ритмичният дуел на двамата господари; племената, които в чист степ двубой „изсвирват” една от най-популярните фолклорни мелодии, подреждат сценичната приказка в серия от контрасти.

lord2_600И не само това. Гарниран с дуо цигулки, келтска певица и магичен дух-флейтист, танцът на господарите задвижва машината на времето, за да ни пренесе в първичната природа, където дървото, водата и огъня, както и мистичните ритуали на чиста любов и омраза, са били неразривно свързани с космическия ритъм… посредством нашето сърце.

След два часа пътуване без граници възторжената публика се „завърна” в София и на крака изпрати Lord of the dance към поредното им географско предизвикателство.

Някъде там, където трупата отново ще разказва на оригиналния си език колко сме се отдалечили от земята, от чудесата, от любовта, за да ги заменим с постоянно ескалираща агресия към какво ли не.

Поне на сцената и в приказките финалът е предрешен. В живота няма логика и ние избираме какви да бъдем - елфични еколози или мрачни спец терористи.

Хубавото е, че не сме осъдени на определена роля и винаги можем да преровим гардероба си за друг костюм. А дали вчерашните ни врагове ще повярват, че сме техни приятели? Е, това вече е от друга приказка.

Leave a comment

Your comment