БЕЗАЛКОХОЛНА ЛУДОСТ

Публикувано на: 19-03-14 14:23 в stand.bg

„Безпощадната трезвеност води до вменяемост, а от вменяемия можеш да очакваш всичко.”

Неприлично дебел и много пиян земевладелецът Пунтила (Герасим Георгиев) се заклаща с усмивка между масите в кръчмата. Почти човек в това си състояние, той радушно раздава пари и внимание, докато неговият слуга Мати (Бойко Кръстанов) два дни го чака да потеглят по неотложна работа.

Дъщерята на Пунтила (Гергана Христова) ще се сгодява за подобно на скакалец аташе (Вежен Велчовски) и е наложително баща й да изтрезнее. Но тогава нещата наистина загрубяват. Радушният доскоро господин става жесток и стиснат, а обещаното тогава бързо е погълнато от амнезия.

Пиесата на Брехт, режисирана от авторитети като Боян Дановски и Леон Даниел, този път е в ръцете на един от основателите на „Сфумато” - Маргарита Младенова.

Социален до болка, напластен с истини и възможни решения, театърът на отчуждението (в който актьорът е и себе си, и ролята) преследва своята кауза за по-добро и по-равноправно общество. Манифестите не са изписани на табла, а изпяти от кабаретни певици, разказани в закачливи каламбури или мимоходом изпуснати в ситуация, но така, че да се забодат в съзнанието.
teatur2_600_01
Но при Брехт винаги има едно „обаче”. Жанрово трудно определим, той поднася всичко в текста си така, че да предполага възможни режисьорски интерпретации. Не толкова на текста, колкото на жестомимиките и сценичните решения. А когато актьорът има удоволствието да запази себе си и работи с добър режисьор, всичко е възможно.

В постановката на Младежки театър (без „обаче”) възможното е постигнато.

Широкоскроеният гъдел, лъкатушещ от гъвкавите, балетни подскоци на Вежен Велчовски до учредения „профсъюз на годениците”; многоликата тема за свободата и отсъствието й, изпълват двата часа с усмивки, втълпявайки някоя и друга вредна (за управляващите) мисъл.

Докато навън продължават протестите, а отвътре някои се бунтуват с театър, има надежда за промяна. Но това, че ние, зрителите, сме вменяеми, явно не оправя нещата. Време е за лудост. Препоръчително безалкохолна.

„Господин Пунтила и неговият слуга Мати” от Бертолт Брехт, Младежки театър

Режисьор: Маргарита Младенова
Превод: Константин Илиев
Сценография: Даниела Олег Ляхова
Костюми: Антония Соколова
Музика: Асен Аврамов
С участието на: Герасим Георгиев-Геро, Бойко Кръстанов, Вежен Велчовски, Гергана Христова, Светослав Добрев, Александър Хаджиангелов, Ярослава Павлова, Зорница Маринкова, Мариана Миланова, Елена Бърдарска, Лилия Гелева, Веселина Конакчийска

Leave a comment

Your comment