14 000-ГОДИШЕН ЧОВЕК ОТ ЗЕМЯТА

я
Сценаристът на „Стар трек” Джеръми Биксби е автор на „Човек от Земята” - премиерно заглавие от театър „Възраждане”. Въпреки че сценарият оживява на екран през 2007 г. във високо оценения филм на Ричард Шенкман, камерният му стил, „смислено съдържание и атрактивна опаковка” се оказват изключително подходящи за театър.

Режисьорът Георги Михалков, който сам превежда и адаптира постановъчните текстове, избира внимателно актьорския екип и залага на комуникативния театър.

Известният у нас и в чужбина актьор Христо Шопов (Пилат Понтийски от „Страстите Христови” на Мел Гибсън), който от 15 години не е играл на театрална сцена, удобно се вмества в кожата на почти вечния Джон Олдман.

Доживял до днес от времето на палеолита, той се готви да напусне работата и града, в който живее, тъй като вече се носят слухове, че не остарява. Сбогуването, овкусено със скъпо уиски, събира набожна християнка, биолог, антрополог, историк, археолог и психолог, за да бъдат разтърсени от въпроса на Олдман: „Вярвате ли, че може да съществува човек на 14 000 години?”
4ovek2_600
Преброждащ философията и религията, географията и изкуството; жонглиращ с чудесата, превърнали се по-късно в наука и с древното знание, замитано днес под килима на скепсиса, сюжетът увлекателно приканва към научно-фантастично пътуване отвъд ограниченията на рациото.

Появата на подобен текст на сцена е истинска радост за уморения от баналности ум. Като подарък за рожден ден на един човек или цялото човечество, спектакълът е дългоочакван празник, на който получаваш всички желани подаръци и то в идеалните пропорции.

Защото „Човек от земята” е като голям чувал с играчки. Бъркаш и вадиш квантова реалност, а тя пък се е сплела с шамански ритуал, който леко е пукнал кутията на антропологията, а тя пък се е закачила за косата ти. Съвсем случайно или не…

Казват, че кроманьонецът и ние много си приличаме. Може би е време да разберем.

„Човек от Земята” от Джеръми Биксби, театър “Възраждане”

Превод и режисьор: Георги Михалков
Сценография и костюми: Петър Митев
Композитор: Иван Драголов
Участват: Христо Шопов, Роберт Янакиев, Мариана Жикич, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Георги Златарев, Яна Кузова, Христо Ботев

Leave a comment

Your comment