ВРЕМЕ ЗА СВАТБА

След бурно посрещната постановка „Ромео и Жулиета” Петринел Гочев режисира новата си игра „Сватбата на дребния буржоа” в театър София.

Тя е пак така изобилстваща от метафори и шантави решения, макар че не бори предварителни нагласи, защото ранната пиеса на Брехт е далеч от известността на Шекспировата трагедия. И все пак това е Брехт - икона в театъра, която напоследък се пренася между храмовете на Мелпомена, слава богу, без никакви естетически поражения („Кавказкият тебеширен кръг“, „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“).

svatba2_420Но сега е време за сватба. Всичко започва около масата, където се водят задълбочени разговори за това дали рибата се яде с вилица и какви са предимствата на домашно направените мебели. От словоблъсканицата ще изплува монолог на Бащата (ярка изява на Николай Върбанов), после Младият мъж (Юли Малинов) ще изрецитира страница от „правилник за сватбени тържества”, заигравайки се с балон - онзи същият от сцената с глобуса на „Великият диктатор”- а жените ще поспорят дали новият гардероб е демоде.

Но докато на масата, застлана с морал, всички говорят прилични глупости, извън нея искреността показва рога и опашка, от което обаче разговорите не поумняват. Те стават злобни, пиперливи, сюрреалистични, защото всеки разсъблича себе си, без да се съобразява доколко е разбран.

Нали цял обяд (или брак) е чакал да се изкаже от сърце и душа и ето на - на сцената му се е отдала такава възможност. Но гладът (или съпружеската половинка) го очаква на масата и заради конвенционалното задоволяне на плътта, искреният се принуждава да облече истинността си отново. Защото никой не сяда на масата гол.

Но там, на сцената, където всичко е позволено, Майката (Симона Халачева) ще танцува и разговаря с изряден костюм, защото на нея човек не й трябва; Младият мъж ще отстоява своята мъжественост пред Сестрата (Лора Мутишева), докато оглупял от любов не надява роклята й; Жената (Силвия Петкова) ще констатира колко е силна със своята бременност, а Мъжът й (Росен Белов) възмутено ще вика, че му е писнало от вечните противоречия в брака.

svatba3_600

Но когато идва ред на първата брачна нощ, моралът е дискредитиран като в песничката на Приятеля (Николай Димитров). Защото тази дълго бентована искреност неминуемо оставя петна.

Мебелите са счупени, хората пияни, а Булката (Невена Калудова) и Младоженецът (Юлиян Рачков) осъзнават с ужас, че това е само началото на тяхната семейна игра.

Защото бракът е балон. Като онзи, с който Чаплин-Хитлер играе, мислейки си, че светът му принадлежи. Докато не отвори очи и осъзнае, че балонът е само парче гума, илюзия за обем, който изчезва в миг. И все пак се женим заради играта, надявайки се, че нашият балон ще оцелее дълги, дълги години.

“Сватбата на дребния буржоа” от Бертолт Брехт, театър “София”

Превод: Константин Илиев
Режисьор: Петринел Гочев
Художник: Юлияна Войкова-Найман
Участват:Лора Мутишева, Симона Халачева, Невена Калудова, Силвия Петкова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Росен Белов, Юлиян Малинов, Юлиян Рачков

Leave a comment

Your comment