ИЗВЪНСТОЛИЧНИТЕ ТЕАТРИ ТРИУМФИРАХА НА НАГРАДИТЕ “АСКЕЕР”

Публикувано на: 25-05-14 15:53 в stand.bg

“Ромео и Жулиета” на режисьора Петринел Гочев (Драматичен театър „Рачо Стоянов” - Габрово) бе избрано за най-добро представление и взе награда за сценографията на Юлиана Войкова-Найман.

След като получи „Икар” за най-добър спектакъл с „Професия лъжец” от Сергей Кършигоров (Държавен куклен театър - Варна), Стефан Москов си тръгна и с „Аскеер”, но този път за режисура.

В морската ни столица отиде и наградата за театралната музика на Петя Диманова за „Канкун” от Жорди Галсеран (режисьор Стилиян Петров, Драматичен театър „Стоян Бъчваров”).

Статуетката за дебют пък отнесе Бойко Кръстанов за изпълнението си във “Възвишение” по романа на Милен Русков (режисьор Иван Добчев, Драматичен театър “Николай О. Масалитинов” - Пловдив). Въпреки че  (изненадващо за доста театрали) не беше дори номиниран за „Икар”-ите, тук грешката бе поправена.

Ивайло Христов бе отличен за ролята си като Коулмън Конър в „Самотният Запад” от Мартин Макдона (постановка на Владимир Люцканов, Театър „199″). Той обаче отказа да вземе наградата си във време, ”когато духовността, културата и изкуството са заврени в най-гадния ъгъл на задния двор на държавата”. Думите му бяха бурно аплодирани дори от министъра на културата Петър Стоянович.

Женският еквивалент на приза получи Александра Василева за ролята на Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид” от Райнер Вернер Фасбиндер (постановка на Григор Антонов, Народен театър „Иван Вазов”).

В категорията за поддържаща мъжка роля бе отличен Валери Йорданов за ролята на Хауи в „Заешка дупка” от Дейвид Линдзи-Абер ( постановка на Ивайло Христов, Театър „199″). Ирини Жамбонас взе дамския приз за ролята на Ирина в „Заминавам” от Алексей Слаповски (режисьор Петър Денчев, Малък градски театър „Зад канала”).

Елица Георгиева получи наградата за костюми за „Фотоапарати” от Пьотр Гладилин (постановка на Стилиян Петров, театър „Възраждане”). „Покана за вечеря” от Оля Стоянова пък бе отличена в категорията за съвременна българска драматургия.

Големият български театрален педагог и режисьор професор Надежда Сейкова бе удостоена с почетната награда за принос към театралното изкуство. Като дългогодишен преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” тя е възпитала поколения актьори, сред които Христо Мутафчиев, Захари Бахаров, Владимир Карамазов. Професор Сейкова посвети наградата на всички учители, след което в духа на празника аплодиращата я зала запя „Върви народе възродени”.

С думите си тя почете не само българското училище и езика ни, но и напомни, че културният поход „към светли бъднини” зависи от всички нас.

Leave a comment

Your comment