АДИОС, КУБА!

Парчетата им, които са познати на няколко поколения любители на горещите ритми, ще отекнат малко по-късно днес и в града под тепетата, след което музикантите ще се отдадат на заслужена почивка.

След 16 години турнета по цял свят и милиони разпродадени билети, грандиозният финал бе достоен за перо на писател, тъй като публиката изпадна в екзалтация малко след средата на концерта, което рядко може да се наблюдава извън футболните стадиони у нас.

Визуална фотоколажна ретроспекция от незабравими мигове, великите им песни и дузина изключителни музиканти на сцената омагьосваха в продължение на повече от два часа препълнената зала. Но докато в началото само ръкоплясканията отбелязваха оценката зрител-музикант, с появата на прима певицата Омара Портуондо публиката скочи на крака, а много скоро и затанцува под влияние на дълбокия й глас.

Въпреки 84-те си години тя пристъпваше и се забавляваше като момиче, затова съвсем основателно отбеляза „колко е секси.” След искрените й думи: „Моя страна, моя България, при теб ме връща вечно любовта” и проникновеното й пеене, танцуващата в салса опиянение зала съвсем естествено не бе готова да каже: “Адиос!”. Защото страната на топлите лъчи и сърдечни хора сякаш завинаги щеше да изчезне от хоризонта…

Може би вече сме уморени от сериозния капитализъм и желаем да си спомним онази лъчезарна бедност, в която и малкото ти е достатъчно, защото усмивките така или иначе не се купуват с пари.

Според скорошно социологическо проучване сме най-нещастният народ в Европа. А според Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба у нас, „сме прекрасни хора, които трябва да останат тук, защото България е най-хубавата страна на земята, след Куба”.

„Хубава гледка” към бъдещето ни, нали? Някой вярва в нас, някой ни обича. Остава и ние да го направим.

Leave a comment

Your comment