“ЖАНА” НА ЯВОР ГЪРДЕВ - КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ РЕЖИСЬОРЪТ?

Хубавите пиеси най-често се занимават със съдържателни и вълнуващи неща. Любовта е съдържателно и вълнуващо нещо. Толкова съдържателно и толкова вълнуващо, че когато го изгубиш, изобщо не успяваш да го прежалиш. Никога.” - Явор Гърдев
я

я
След безспорния триумф на „Хамлет” Явор Гърдев избира съвременен текст за откриването на сезона в Народния театър.

„Жана” е дело на 27-годишната Ярослава Пулинович, която въпреки „крехката” си възраст има 20 пиеси зад гърба си и слава извън родната Русия. В този свой опит тя си поставя за цел да вникне в живота на 50-годишна феминистка, дерайлирала отдавна от моралния коловоз в името на безчувствено финансово удобство.

Историята: застаряваща „бизнес-вомън” има млад любовник, който я напуска заради забременяла от него студентка. Тогава Жана опитва да вкара в леглото си свой приятел бизнесмен, но той припада пиян след сантиментален монолог за смисъла на живота и децата.

zhana1_600

Тъй като обаче не приема да губи, тя кани свои колежки и ги изнудва да се „забавляват” с момчета на повикване. Следва отново монолог, този път на Жана - как от невинна девойка е станала професионална кучка.

След още едно излияние - ругатня пред гроба на баща й, става ясно, че тя има „дълбоки” фройдистки причини за болното си поведение.

На финала бившият й любовник идва да моли за помощ и тя се съгласява да приюти младите с току-що пръкналото се бебе (странен обрат). Докато люлее младенеца, до скоро гнусящата се от деца Жана изведнъж е залята от грижовност (още по-странен обрат) и си поставя нова цел - да отнеме родителските права, за да се сдобие с новата си… играчка.

Явор Гърдев избира звезден екип, за да разкаже историята дума по дума. Светлана Янчева е Жана (и кой ли би се справил по-добре от нея), а бизнесменът е Владимир Пенев - вълнуващо пародиен и забавен образ. Биляна Петринска и София Бобчева са сексуално манипулираните й колежки, а Мартин Димитров - младият любовник.

zhana3_600

Странната старица, единственият мъдър и морален образ тук, е Гергана Кофраджиева, която среща злобната кучка на гроба на баща й, за да й покаже пътя към доброто. Не, че Жана го намира, но поне публиката е наясно с ориентацията на Пулинович - Гърдев. Те са от добрите.

Интересно какво да мисли публиката след подобна гледка. Всеки сам решава как да „чете” спектакъла -  дали като скрито нравоучение или като жълта статия, задоволяваща потребността от някакво (каквото и да е) развлечение.

По анонса на Гърдев се очаква да разберем и оправдаем непрежалимата загубена любов на Жана. Аз поне не успях. Дано поне вие го направите!

„Жана” от Ярослава Пулинович, Народен театър „Иван Вазов”

Превод - Явор Гърдев

Режисьор - Явор Гърдев
Сценография и костюми - Татяна Димова
Композитор - Калин Николов
Участват: Светлана Янчева, Мартин Димитров, Елена Телбис, Владимир Пенев, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Гергана Кофарджиева, Йосиф Шамли, Благовест Благоев

Може да гледате постановката на 10 декември 2016 г.

Методът “Явор Гърдев”

Leave a comment

Your comment