ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ

Публикувано на: 02-10-14 10:38 в stand.bg

Историята: Кристин (Никол Кидман) всяка сутрин се събужда без спомен какво е правила предишния ден.

Затова ежедневно нейният съпруг Бен (Колин Фърт) й припомня, че в резултат на инцидент е с амнезия, която не й позволява да съхранява информация за повече от ден.

Тогава телефонът иззвънява и д-р Наш (Марк Стронг) й съобщава, че я лекува от известно време.

Заедно те поемат на дълго и мъчително пътешествие през дебрите на подсъзнанието й, за да открият истината за миналото на Катрин. Но Бен е силно разтревожен от това…

Резултатът: „Мементо” сюжетът би бил интересен, ако не съществуваше емблематичния филм на Кристофър Нолан. Дори да пренебрегнем този факт обаче, сценарият на „Преди да заспя” има големи пробойни в логиката на случващите се събития, а хронологичната закономерност просто отсъства.

befor2_600

Базиран на едноименния бестселър на Стивън Уотсън, филмът е привлекателен най-вече заради играта на Кидман и Фърт. Друг е въпросът доколко актрисата е подходяща за такава психо роля, в която се предполага голяма еквилибристика с емоционалните състояния на образа. Затова пък изборът на Фърт е значително по-уместен, защото ролята му е психопатична и липсата на емоции е напълно логична.

Камерната обстановка предполага по-силна динамика на ролите и диалога, но тук те зациклят (нали съпреживяваме амнезията на Кидман), а напрежението се поддържа единствено от надеждата, че с „пришиването” на нови спомени към сюжета нещо драстично все пак ще се случи накрая. Затова поне няма да има разочаровани. Случва се.

Премиерна дата - 3 октомври

Leave a comment

Your comment