ГЕОГРАФЪТ СИ ПРОПИ ГЛОБУСА

Публикувано на: 04-11-14 00:28 в stand.bg

Историята: Виктор (Константин Хабенски) е биолог по образование, но тъй като не може да си намери работа в големия град, заминава със семейството си за Перм. Единственото вакантно място в местното училище обаче е за преподавател по география.

Но тъй като училищният директор смята, че „биология и география е едно и също”, проблемът е решен. На новото място той ще се сблъсква с глутница ученици, неразбиращи го учители и… съпруга, подарила сърцето си на друг.

Но докато алкохолът само временно успява да „заглуши” проблемите му, един поход, на ръба на оцеляването, ще промени всичко завинаги…

Резултатът: Александър Веледински (един от сценаристите на „Бригада”) създава вълнуваща смесица от приключенско-психологическа драма и пиперлива комедия, в която руски типажи решават доста нетипично предизвикателствата на живота.

geograph2_600

Наместена в „неотупаната” от комунизъм руска провинция, където опиянението все още е единствена надежда „щастието е далече” да се превърне в „щастието не е далече”, лентата хитро прескача клишетата на логоса, за да оневини човека, пострадал от средата.

Константин Хабенски („Нощна стража”, „Дневна стража”), който е популярен не само в Русия, но и зад граница („Неуловим” с Анджелина Джоли и други епизодични роли) се превъплъщава умело в ролята на географа, който „пропива” своя глобус. Предвид че е облечена в стилна „руска носия”, играта му е въздействаща най-вече с „немонтираните”, естествени нюанси в поведението му, позволяващи на всеки, завъртян от социалната центрофуга, да припознае нещо от себе си.

Естетично жонглирайки със смели и причудливи метафори и символи (глобуса, реката, леда, потъващото любовно писмо, самобичуването), филмът успява да излезе от координатите на малкия руски град, за да разкаже по-голямата човешка история - на загубилия се в цивилизацията човек. Точно каквито са персонажите от филма, които докато се лутат насам-натам в търсене на промяната, стигат до извода, че „човек е човек, когато е на път”, т.е. когато върви срещу течението.

Премиерна дата - 7 ноември

Leave a comment

Your comment