ИГРА НА КОДОВЕ

Публикувано на: 27-12-14 15:49 в stand.bg

Историята: Вълнуващата история за създателя на прототипа на днешните компютри Алън Тюринг се развива в неспокойните времена на Втората световна война.

Той е брилянтен математик, вербуван от британската армия, за да разбие код „Енигма”, чрез който нацистите си предават секретни съобщения.

Асоциален, но затова пък гениален, Тюринг разработва сложна изчислителна система, която освен че съкращава войната, развива технологиите до възможното раждане на компютъра.

Резултатът: Бенедикт Къмбърбач (Алън Тюринг) продължава линията на странните и свръхинтелигентни персонажи след телевизионните продукции „Хокинг” и „Шерлок”. Освен тях обаче той е натрупал опит и в театрални („Франкенщайн”) и киноизяви („Пропадане в мрака”, „Хобит”), естествено довеждащи до великолепното му изпълнение в „Игра на кодове”.

Той е гений, детински неразбиращ света на възрастните, който не се интересува от живота и смъртта, а от ясната математическа логика.

Бурната биография на Тюринг по книгата на Андрю Ходжис обаче не е разказана в детайли (пропуска се осъждането му на химическа кастрация заради неговия хомосексуализъм, загадъчната му смърт с ябълка с цианид).

game2_600

Норвежкият режисьор Мортен Тилдум се концентрира върху постиженията му на учен, странния му характер и невписването му в обществото, с което омаловажава сексуалността в името на гениалността му (с официални извинения от британския министър-председател през 2009 г. и помилване от кралица Елизабет през 2013 г., Тюринг е признат за заслугите си).

Последните му тежки и самотни години след края на войната остават в периферията на сюжета и е похвално, че норвежецът успява да премери историята така добре, че филмът да не се превръща в апотеоз на различната сексуална ориентация (макар че ретроспекцията от детството на Тюринг рискува в тази посока).

„Игра на кодове” е постижение в биографичния разказ, който разчувства с изразителните роли, сюжет и саундтрака на Александър Деспла (”Речта на краля”, “Грандхотел Будапеща”).  Хуманната история, положена на границата на нормалността, провокира към размисъл за човешките ценности и тяхното изкривяване във времето; към разбирането на различността в името на общността; към чистата по детски истина на гения за важните неща в живота.

Защото различните всъщност променят света, когато не ги осъдят на… еднаквост.

Премиерна дата - 2 януари

Leave a comment

Your comment