МОРДЕКАЙ

Публикувано на: 25-01-15 17:24 в stand.bg

В надпреварата за съкровището участва и очарователната му съпруга (Гуинет Плотроу), успешно манипулираща с дълги крака и английска словоохотливост всички, освен съпруга си.

Резултатът: Американската екшън комедия на режисьора Дейвид Коп, по романите на английския писател Кирил Бонфилиоли, е колкото забавна, толкова и разочароваща.

След прехваленото изпълнение в „Карибски пирати”, където Джони Деп очарова най-вече с нетипична за продукция на „Дисни” роля, той влиза в поредното си ролево клише, микс от Джак Спароу, Еркюл Поаро и Салвадор Дали.

С много грим, стилизирани жестове, претенциозен акцент и в главната роля - мустак, Мордекай се превръща в измъчена пародия на какво ли не. Руснаците са лоши, китайците също, американците повърхностни, а англичаните надути, но пък с чувство за хумор.

Заплетената криминалната история и операторското майсторство са единствените, които помагат на не-тийнейджърите в залата да останат будни. С надеждата нещо вълнуващо да се случи до края…

Ако до преди няколко години Джони Деп беше фаворит на няколко поколения момичета, почитателките му вече рязко намаляват (и то не заради възрастта му). Потенциалът на актьора сякаш се е загубил в годините и предишните му роли, натрупани една върху друга, дават шизоиден и доста нескопосан лик на всяка следваща негова изява.

Разбира се, това не пречи да видите филма. Все пак хуморът е свеж и историята е приятна. А клишетата… е, няма как - те са проверените от поколения творци техники, предполагащи, че когато срещнете руснак или китаец в реалността, ще бягате далеко или ще го „обадите” на някой добър англоговорящ супергерой, живеещ на екрана.

Leave a comment

Your comment