ПАЛАЧИ

Публикувано на: 29-01-18 в stand.bg

Мислят си: не стига, че ме бесят, но го
прави и този тъп, самодоволен клоун.”

Това е той Хари, екзекутор в малък английски град през 60-те години, който „винаги се е гордял с бесенето”, вярвайки че то е „по-бързо и по-достойно” от всички останали видове смърт. След 25 години вярна служба на короната обаче му отнемат гордостта със закон, което завързва драматургично сюжета и отвързва пазените от социални роли същности на персонажите.

Новата пиеса „Палачи” на обичания от режисьори и публика Мартин Макдона е коктейл по запазена рецепта: мрачните страни на човешкото, разбъркани с различни видове морал, подправени с черен хумор и поднесени в криминален съд.

В главната роля е Деян Донков (Хари), който удобно облича костюма на палач, доказвайки че независимо в кой театър и какво играе, го прави добре и раз(но)лично (което само по себе си е гаранция за дълъг актьорски живот). Самонадеян до крайност, макар и останал без „достойната” си работа, той се движи като пуяк, говори като последна инстанция и дава ексклузивно интервю, което по-късно ще коментира: „Няма значение какво си казал, когато снимката ти е толкова добра. Но става и за четене.”

palachi2_489

Динамично сменящите се картини на сцената, които държат публиката в будно напрежение, са резултат освен от играта на Донков и актьорите от трупата на театър „София” (сред които се откроява Лилия Маравиля), но и благодарение на режисьорското умение на Стоян Радев да подрежда стройно композицията без излишни разтакавания и обяснения както в действията, така и в диалога.

В резултат постановката гарантира удоволствие от особен характер, което предизвиква, разбърква същността ти и в крайна сметка пречиства. Защото това е силата на Макдона и уловения му дух - да „излекува” подобното с подобно. Почти като в хомеопатията. Отравянето се лекува с отрова, животът - с убийство.

„Палачи” от Мартин Макдона, Театър „София”

Превод: Златна Костова
Режисьор: Стоян Радев
Сценография: Венелин Шурелов
Костюми: Елица Георгиева
Композитор и изпълнение на живо: Дамян Михайлов
Участват: Деян Донков, Михаил Милчев, Лилия Маравиля, Илия Виделинов, Николай Антонов, Николай Димитров, Сава Пиперов, Юлиян Рачков, Юли Малинов, Пламен Манасиев, Мартина Троанска, Мартин Гяуров, Ириней Константинов

Leave a comment

Your comment