Поглед върху номинациите за съвременен танц на ИКАР 2013

Публикувано на: 24-03-13 11:43 в stand.bg

За първи път тази година театралните награди ИКАР 2013 включват категория за съвременен танц и пърформанс. Ето поглед върху две от номинираните представления - „CADAVER” на Мартин Пенев и Станислав Генадиев и „ARTeFACT” на Derida dance.

„Това е моето тяло. Звучи моят глас. Но моето тяло ще деформира записа. Гласът ще се възпроизвежда и презаписва, разкъсван от тялото, докато накрая не прозвучи единствено формата на тялото.”

Така стартира „CADAVER”(от лат. мъртво тяло на човек или животно, бел. ред.) - с тяло на мъж, окичен в електроди и повтаряем запис с неясен смисъл. Докато не започва деформацията - отначало лека и едва забележима до достигане на пълен разпад на смисъла.

Думите се накъсват, зациклят, изкривяват се. Опитват да изплуват, но бързо са потушени от реакциите на телесността. Тя надделява над волята на разума и се превръща във водач на действието. Електродите, превеждащи импулси от мускулните движения на танцьора, софтуерно деформират записа до уродливост и тотално „запушване на устата” на логоса.

cadaver1_2_480

Спектакълът поставя в центъра омъртвеното от мисъл и чувство тяло, което се реализира като съвкупност от биологични импулси и физиологични реакции. Унищожавайки всичко извън себе си, то потъва в дебрите на самопознанието, изследвайки всяка частица плът, която го съставя.

„ARTeFACT” e мултимедиен танцов пърформанс, изследващ новата идентичност, придобита или по-скоро наложена в съвременния свят.

Изтръгната от първичността на естествените движения в свободна от условности среда, личността е поставена в матрицата на цивилизацията - деформираща и унифицираща.
Музиката е действащо лице, колективен образ на „всичко извън себе си”, който нахлува парадно в непорочната природа на „аз-а”, за да я натовари и отнесе от лазурния бряг в далечния, непознат, цивилизован свят.

Изведнъж пред дивата личност се разстилат паважи и улици, загърмяват реклами и автомобили. Тя е ужасена, оказва се в патова ситуация, от която няма измъкване. Опитът за скриване в ъгъла е изваден на показ. Тя има избор: да се адаптира или да се крие до смърт. Единственият начин да оцелее тук е да се вслуша как точно се живее. И тя започва да слуша, да се роботизира, да се рамкира и влива в сюжета. Опитомява се, за да живее и дотолкова се примирява с положението, че заприличва на всичкоядно, затворено в кочината си животинче, което някой някога, когато му е удобно, ще изяде.

ARTeFACT e спектакъл, направен като майсторско парче торта - с няколко различни пласта, които в комбинация създават уникален вкус. От една страна са пластичните, емоционални взривове в танца на Джънгин Лий, от друга - музиката, която сътворява постмодерна симфония „Из новия свят”, и мултимедията, чертаеща градски пространства и ракурси на компютърни игри като мрежи - метафори на невъзможното измъкване.

Творческият тандем създава сложен и въздействащ спектакъл, който вдъхновява за цивилизован или не размисъл върху личността изобщо. Но за да усетите въздействието сами трябва да се убедите. Тъй като общоприето е, че тортите не се преразказват, а се опитват… Поне в нашия, цивилизован свят. В другия торти едва ли има.

CADAVER
Идея, визия, софтуер, хардуер: Мартин Пенев
Хореография, изпълнение: Станислав Генадиев

ARTeFACT, Derida dance
Идея и хореография: Живко Желязков
Визуална среда и интеракция: Албена Баева
Музика: Иван Шопов
Танц: Джънгин Лий (Южна Корея)
Графичен дизайн: Полина Стоянова
Продукционен мениджър: Атанас Маев

Leave a comment

Your comment