Vaya Con Dios се сбогуваха с българската публика

Публикувано на: 21-04-13 15:08 в stand.bg

С магнетичен концерт в НДК Vaya con Dios се сбогуваха с българската публика. Дани Клайн сподели, че винаги й е приятно да се завръща в България заради любезността на хората, климата и красотата на страната ни.

Белгийският състав изнесе двучасов концерт пред пълна зала, като много от хората заснемаха последната среща за спомен. Разнородната публика отново доказа, че добрата музика преминава социални и възрастови ограничения. Атмосферата се магнетизира от самото начало, тъй като певицата сподели в своя бунтарски дух личен момент: „Някога свекърва ми каза: „Ти си жена и искаш да си свободна. Ще трябва да платиш за свободата си.”

Виртуозните музиканти направиха изключителни майсторски и чувствени импровизации върху класическите парчета като „What’s  a woman”, „Don’t break my heart”, „Puerto Rico”. Пианистът буквално танцуваше около пианото, тромпетистът солираше напето, а цигуларят се движеше в диапазон от „размазващи” до виртуозни сола.

Съставът майсторски замете конвенциите с преходи от джаз през рап до блус и латино, а Дани Клайн пееше естествено и сърдечно, играейки с гласа си, без драми и помпозност, достойни за подобен заключителен момент.

Един от гвоздеите на програмата бе „Джелем, Джелем” във френски вариант, която певицата посвети на хората, които са в „тъмния сектор”,  като с присъщата си социална ангажираност коментира, че те не стават престъпници, защото го искат.

Настойчивите аплодисменти извикаха групата на бис за още няколко парчета. На финала,  в тон с жизненото настроение в залата и на сцената, затанцуваха и запяха „Nah neh nah”.

След 27 години на сцената Vaya von Dios се отдават на заслужен отдих. Техните песни са познати на няколко поколения поради емблематичната и запомняща се музика и текстовете, отразяващи бунтарството срещу социални, морални и всякакъв вид човешки догми.

Запомнящият се концерт в София бе поредното доказателство за таланта, който не си отива, а просто временно се оттегля някъде. Въпреки че уникалният момент със сигурност няма да се повтори, музиката на Vaya con Dios винаги ще се показва от дискове и радиостанции, надничайки любопитно в настроенията и на следващите поколения.

Leave a comment

Your comment